zondag 11 maart 2012

beschrijving van de kunststroming

Pop-art

Pop-art is een kunststroming die begon in het jaar 1954 in het Verenigd Koninkrijk. Pop is afgeleid van het woord populair. De kunststroming was een kunststroming die zich niet meer richtte op de beperkte elite (de kleine hoeveelheid mensen die toen kunst kon kopen, de massa kon dit niet door de hoge prijs) , maar de kunst naar de brede massa van vooral jongeren wilde brengen.
In Londen was de eerste tentoonstelling van pop-art. Een groep jonge kunstenaars (de groep heette independent) richtte de tentoonstelling in ''This is Tomorrow''. In de tentoonstelling stonden allerlei moderne elementen waardoor de massa kon worden bereikt zoals: reclame, films en foto's. Volgens de voorman van de jonge groep kunstenaars ''Richard Hamilton'' moet Pop-art:
  1. populair zijn, begrijpelijk voor iedereen
  2. het kunstwerk verspreiden
  3. goedkoop zijn, zodat de kunst betaalbaar is
  4. in serie worden gemaakt (niet 1 kunstwerk maken, maar het bijvoorbeeld laten drukken)
  5. een jong publiek aanspreken
  6. geen zwaar thema hebben, maar juist een grappig of luchtig thema en als het even kan moet het sexy zijn.

Verenigde Staten

Pas in het begin van de jaren 60 kwam pop-art ook goed op gang in de Verenigde Staten. Vooral is voorwaarde 6 erg breed opgepakt door de Amerikaanse kunstenaars.
De technieken die de pop-art kunstenaars gebruikten breide erg uit door de ontwikkelingen in Amerika.
De technieken zijn:
  • geschilderd
  • gespoten
  • gezeefdrukt
  • andere manieren van vermenigvuldigd werk
Door deze technieken lijken de kunstwerken van deze stroming erg afstandelijk en koel. Dit is precies wat de kunstenaar wil. De meeste kunstwerken zijn betaalbaar komen soms inhoudsloos en onpersoonlijk over.
De kunstenaar Andy Warhol noemde zijn atelier zelfs fabriek, om de massaproductie te benadrukken.
Pop Art is het bekendst geworden door een groep kunstenaars uit de Verenigde Staten, met name uit New York. In de Verenigde Staten zorgde Pop art voor een schok (met pop wordt ook knal bedoeld).
De meningen op de schok waren erg verschillend. Sommige kunstenaars vonden de nieuwe kunststroming maar niets, maar andere vonden het leuk en gingen ermee aan de slag. De kunstwereld van toen, beschouwde pop-art als verraad tegen de moderne kunst. Dit vond de kunstwereld, omdat volgens hun, pop-art het imago van de kunst schade aanbracht, wat met veel moeite was verworven.
In Amerika ontstaan 2 soorten pop-art:
  1. Harde Pop: Ontstaat in New York, waar het leven het hardst en onpersoonlijkst is. Harde Pop heeft geen boodschap uit te dragen.
  2. Zachte Pop: Ontstaat in het westen van Amerika. Zachte Pop maakt gebruik van beelden en vormen van harde Pop, maar gebruikt gevoel, eigenstandpunten en kan maatschappelijkritiek geven.
Verenigd Koningkrijk

In het land waar de pop-art begon leek erg op de Amerikaanse harde Pop. De verschillen zijn, dat er in de Engelse pop-art een benadrukking was op de sex en erotiek, dat er kritiek werd geleverd op de maatschappij en dat de Engelse pop was minder agressief en hard was op het gebied van beeldmiddelen.

Frankrijk

In Frankrijk ontstond het Nouveau Réalisme ( de klassieke normen). Ze gebruikten ook beeldmiddelen van de moderne maatschappij. Meestal gebruikten ze driedimensionale gebruiksartikelen.
In de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk was pop-art een uiting van de Westerse consumptiemaarschappij. Bij het Nouveau Réalisme gebeurde het net iets anders. In Frankrijk gebruikte ze juist afvalproducten bij het maken van hun kunstwerken. Ze gebruikten vaak oude, aangestaste materialen die laten zien hoe vaak ze zijn gebruikt. Hierdoor zijn de werken van het Nouveau Réalisme vaak moeilijker te begrijpen.

Italië

In Italië komt naast het Nouveau Réalisme, nog een groepering op. Deze groepering richt zich op een fotografische weergave van de werkelijkheid.

Japan

Pop-art kreeg in Japan een enthousiast onthaal. Het Amerikaanse deel van pop-art kwam in aanraking met de traditie van de Japanse tekenkunst en schrijfkunst.

bronnen:
http://www.digischool.nl/ckv1/beeldend/popart/popart1.htm
http://www.digischool.nl/ckv1/beeldend/popart/popart2.htm
boeken:
titel                       Kunsthistorisch overzicht 2
schrijver               L.J.A.A van den Akker
ISBN                    90 01 03063 7

titel                       De moderne wereld
schrijver               Norbert Lynton
ISBN                    90 6017 442 9

titel                       Een kijk op kunst
schrijvers             S.Debersaques
                             L.Van den Broeck
                             M. Van Haesebrouck            
ISBN                    90 02 17773 9

Geen opmerkingen:

Een reactie posten